Selätä sekoilu ja kiukuttelu selkeiden ohjeiden ja kuvien avulla
Arjen kiireet ja lasten kiukuttelu voivat saada mielen matalaksi, mutta usein taustalla on selkeä syy: lapsi ei ymmärrä, mitä häneltä odotetaan. Ei toivottu käytös voi johtua myös siitä, että tehtävä on epämotivoiva, liian vaikea tai lapsi jännittää, ettei osaa tehdä sitä oikein. Tällöin kiukuttelu tai riehuminen voi olla lapsen tapa purkaa turhautumista.
Ennakoiminen on avain
Tärkeää on ennakoida ja huomioida lapsen rytmisyys ja taitotaso. On hyvä miettiä, mistä tehtävistä lapsi pystyy suoriutumaan itsenäisesti ja kuinka kauan hänellä menee niissä aikaa. Jos tehtävät ovat liian monimutkaisia, niitä on liikaa tai häntä hoputetaan, lapsi saattaa tuntea homman ylivoimaiseksi ja turhautua entisestään.
Kuvat tukevat lasta tehtävissä
Kuvat voivat olla avuksi, erityisesti tilanteissa, joissa ympärillä on paljon hälyä ja muita häiriötekijöitä. Kuvasta lapsi hahmottaa olennaisen, mitä hänen odotetaan tekevän. Se auttaa keskittymään paremmin ja suoriutumaan tehtävästään.
Kaikki lapset hyötyvät selkeästä tehtävälistasta ja kuvista. Ne tukevat itsenäistä tekemistä ja auttavat seuraamaan, mitä tehdään nyt ja mitä seuraavaksi. Tehtävälistojen teko onnistuu esimerkiksi Toimintamagneettien tai Täppitaulun avulla.
Pienet, saavutettavat tehtävät lisäävät itseluottamusta
Tehtävät kannattaa jakaa - varsinkin aluksi - niin pieniin osiin, että lapsi voi helposti suorittaa ne. Näin hän kokee onnistumisen ja saa kannustusta jatkamaan. On tärkeää muistaa, ettei tehtävien lista saa kasvaa liian pitkäksi, sillä muuten lapsi saattaa kokea työn liian raskaaksi.
Varsinkin harjoittelun alussa on tärkeää ohjata lasta toiminnan järjestyksessä: mitä tehdään ensin ja mitä sen jälkeen. Esimerkiksi ensin puetaan, ja sitten päästään ulos. Kun lapsi ymmärtää pukeutumisen syyn – esimerkiksi kiva ulkoilu odottaa – motivaatio tylsältäkin tuntuviin tehtäviin kasvaa. Tämä malli auttaa lasta sietämään pieniä epämieluisuuksia ja näkemään niiden palkitsevan lopputuloksen. Tämä on päiväkodeissa ja varhaiskasvatuksessa käytetty malli, joka lisää lapsen kykyä sopeutua siirtymätilanteisiin ja helpottaa rutiinien vahvistumista.
Toimintamagneetit isoilla kuvilla sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti.
Konkreettinen palkitseminen motivoi
Kun lapsi merkitsee tehtävän hoidetuksi – olipa kyseessä magneetin siirtäminen tai tehtävän täppääminen taululta – hän saa konkreettisen palautteen onnistumisestaan. Tämä luo hyvän mielen tunteen, joka kannustaa jatkamaan. Koko perhe voi nauttia siitä, kun arki sujuu ja lastenkin on helpompi ottaa vastuuta omista tehtävistään.
Hyödyt ja vinkit:
- Kuuntele lastasi ja varmista, että hän ymmärtää, mitä häneltä odotetaan: Tämä estää turhautumista ja kiukuttelua.
- Vahvista hyvää käytöstä kehumalla: Positiivinen palaute rohkaisee lasta jatkamaan hyvää käytöstä.
- Ennakoi arkea ja tehtäviä: Tämä vähentää kiireen ja stressin tuntua, erityisesti siirtymätilanteissa, kuten nukkumaanmenossa tai ulos lähtöön valmistautuessa.
- Tukee itsenäistymistä: Kun lapsi osaa hoitaa itsenäisesti omia tehtäviään, se lisää hänen itseluottamustaan.
-
Rauhallinen ohjaaminen:
Hermostuminen voi pahentaa jo valmiiksi herkkää tilannetta, kun taas rauhallinen ohjaus auttaa lasta keskittymään ja palaamaan tehtävän pariin. Täppitaulut ja toimintamagneetit ovat oivallisia tukivälineitä, sillä niistä ei välity kiire tai jankutus, vaan ne tarjoavat selkeän, rauhallisen ja pysyvän ohjeen. Iloisen värikkäät kuvat luovat positiivista tunnelmaa ja antavat lapselle turvaa toistuvuudellaan, mikä tekee tehtävien suorittamisesta mukavampaa ja johdonmukaisempaa.
Toimintamagneettien ja Täppitaulujen rooli
Toimintamagneetit ja Täppitaulut ovat erinomaisia työkaluja, sillä ne auttavat ennakoimaan ja hallitsemaan arjen askareita visuaalisesti ja helposti. Ne eivät vain auta lasta keskittymään, vaan myös auttavat vanhempia pitämään arjen sujuvana ja järjestyksessä. Näiden apuvälineiden avulla arjen kiukuttelut ja sekoilut jäävät vähemmälle, ja perhe voi keskittyä tärkeämpiin asioihin: yhdessäoloon ja hyvän mielen luomiseen.