Sujuvat toimet - näin kaikki alkoi

Sujuvat toimet sai alkunsa, kun eräs äiti kyllästyi olemaan papukaija – ja päätti ottaa perheen arkikaaoksen haltuun kuvataulujen avulla.

Tarinassa on aineksia klassikoksi, niin yleinen se on. Samat pyynnöt toistuivat satoja kertoja viikoittain: puehan nyt ne sukat, muista avain, soita kotiin päästyäsi. Eniten papukaijaäitiä harmitti oma ärtymyksensä, sillä lapset eivät vitkastelleet tai unohdelleet tahallaan. He vasta opettelivat arkirutiinien hallintaa. Se ei ole kaikille aikuisillekaan helppoa! 

Äiti kääntyi huoliensa kanssa pedagogien puoleen. Miten aikataulutetusta arjesta selvittäisiin vähemmällä tuskalla? Kuinka aamuisin jäisi aikaa oikeasti tärkeille asioille, kuten rohkaisulle ja hellyydenosoituksille? 

Ratkaisuehdotuksia saatiin runsaasti.

Niistä seuloutui kolme erityisen hyväksi havaittua, joiden varaan koko Sujuvien toimien ideologia nojaa.

 

Sujuvien toimien kulmakivet

  • Ennakoiminen – lapsella pitäisi olla aikaa sisäistää tehtävä.
  • Viestinnän rauhoittaminen – valitaan viestintätapa, johon kiire ja ärtymys eivät heijastu.
  • Asioiden visualisoiminen, jolloin ne on helpompi sekä hahmottaa että muistaa.

Ensimmäiseksi viestintäalustaksi äiti valitsi pahvitaulukon. Hän piirsi toimet kuviksi tarralapuille, jotka siirrettiin taulukossa eteenpäin, kun homma oli hallussa. Taulukko toimi hienosti – aluksi.

Ennen pitkää laput kuitenkin putoilivat, pahvi repsotti, ja uusia kuvia piti taiteilla jatkuvasti.

Mistä löytyisi kestävä ja kivan näköinen systeemi, jota käyttäisi mielellään joka päivä? Voisiko sellaisen valmistaa itse, ja olisiko siitä iloa myös muille? (Voisi; ja olisi!)

Testiin valikoitiin useita erilaisia materiaaleja, joista magneettitaulu osoittautui ylivoimaiseksi. Kuvitusta varten riensi apuun sisko: hän taikoi magneetteihin suloiset maskotit puuhailemaan arkiaskareissa.

Testikäytössä kortit olivat välitön menestys. Kun muut vanhemmat näkivät, miten fiksusti taulu toimii, alkoi puskaradion kautta tulvia ostokyselyitä. Kertoipa joku aikuinen käyttävänsä magneetteja myös omien töidensä hahmottamiseen!

Tänään Sujuvat toimet ovat kaikkien ulottuvilla – sinunkin. Jatketaanko arkista taivallusta yhdessä?